Vapaa-ajan tarviketalo ei uinu syksylläkään

 

Lahden Villähteellä toimivan Vapaa-ajan tarviketalo AK&Co Oy:n kauppa niin kivijalassa kuin verkossakin vauhdittui koronan aiheuttaman ensisäikähdyksen jälkeen. Lomakauden jälkeen on hulvattomien syysmarkkinoiden aika.

Vapaa-ajan tarviketalo AK&Co Oy toimii Lahden Villähteellä persoonallisessa maaseutumiljöössä. Tuotteet löytyvät niinkin eksoottisista paikoista kuin navetta, talli, lantala ja rehusiilo. Kokonaisuutta hallitsee Navettamyymälä.

Ahti ja Riitta Konttinen perustivat yrityksen jo vuonna 1986. Yrityksen alkuperäinen nimi oli Heinola Caravan Ky. Päätoimialana oli matkailuvaunujen ja tarvikkeiden kauppa. Enää Vapaa-ajan tarviketalo AK&Co ei myy matkailuvaunuja eikä matkailuautoja. Sen sijaan tuotevalikoimasta löytyy lähestulkoon kaikkea, mitä automatkailija, mökkeilijä ja veneilijä vapaa-aikaansa ja rakentamiseensa tarvitsee.

–Olimme itse ostaneet asuntovaunun jo vuosia ennen kuin perustimme tämän yrityksen. Vuonna 1986 ei vielä juurikaan ollut matkailuautoja, mutta niiden nousukausi orasteli jo silloin. Asuntovaunuissa oli jo silloin kaikki perusasiat, kuten pesutilat, wc:t, jääkaapit, liedet ja lämmittimet, muistelee Ahti Konttinen.

Riitta ja Ahti Konttinen voisivat ikiensä puolesta jo viettää leppoisia eläkepäiviä, mutta Riitta jatkaa edelleen yrityksen toimitusjohtajana ja Ahti hallituksen puheenjohtajana. Pariskunnan poika Markku avovaimonsa Maaritin kanssa vastaa kaikesta päivittäisestä toiminnasta.

Verkkokauppaa jo varhain

Navettamyymälä kivijalassa Villähteellä on persoonallinen paikka, mutta pääbisnes on edelleen verkkokauppa osoitteessa vapaa-aika.com

–Nettikauppa on nykyään pääelinkeinomme, kivijalkamyymälä on vain pieni osa kokonaisuutta. Jo vuonna 1997 tein itse verkkokauppamme ensimmäiset sivut nettiin. Silloisilla menetelmillä se vei vuodenpäivät. Jos en olisi näin hiton itsepäinen kuin olen, olisin varmasti hylännyt sen homman: eihän siihen aikaan verkossa juuri liikennettä ollut. Monta kertaa ajattelin, olenko ihan hölmö.  Muutaman vuoden päästä saatoin kuitenkin todeta, etten minä sittenkään ihan hölmö ollut. Siitä eteenpäinkin olemme tehneet verkkokaupassamme kaiken itse. Vain alusta on nykyisin ulkoistettu palvelu, Ahti Konttinen sanoo.

Verkkokauppa on tehnyt senkin, etteivät asiakkaat enää osta vapaa-ajan tarvikkeita pelkästään lomasesonkeina.

– Kausivaihtelut tulevat olemaan isoja tällä alalla jatkossakin, mutta kauppa on Internetin myötä tasaaantunut selvästi ympärivuotisemmaksi. Uusi ilmiö on mm. se, että perheeseen hankittu retkeilyauto palvelee yhä useammin vapaa-ajan lisäksi myös päivittäisessä käytössä kauppa- ja työreissuilla. Se ei ole yhtään hölmömpää, Ahti Konttinen sanoo.

Löytöjä Syysmarkkinoilta

Koronaepidemian iskiessä Suomeen maaliskuussa, myös Vapaa-ajan tarviketalo AK&Co Oy:n bisnes notkahti.

–Mutta aika pian se alkoi palautumaan, kun huomio kiinnittyi enemmän kotimaan matkailuun ja myös kotimaan oheispalvelujen ostamiseen. Koronakevään menetyksiä kurotaan takaisin edelleen, mutta nyt näyttää ihan hyvältä. Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on, ettei tapeta ihmisten ostovoimaa. Kyllä yritykset pysyvät pystyssä ilman tukiakin, jos ihmisillä vain on ostovoimaa.

Konttinen uskoo, että kotimaan matkailusta on tullut pysyvä ilmiö, joka ei kuihdu, vaikka korona häviäisikin.

Vaikka Konttisten perheyritys tunnetaankin erityisesti karavaanaripuolen kauppana, niin mökki- ja veneasikkaiden määrä kasvaa koko ajan. Samoin yhä enemmän vapaa-aika.comissa tehdään ostoksia kodin arkeen ja vapaa-aikaan.

Vaikka vapaa-aika.com -sivuston runsautta selaillessa luulisi, että kaikki mahdollinen vapaa-aikaan tarvittava on keksitty, niin Konttinen uskoo, että uutta tulee jatkuvalla syötöllä jatkossakin

–Viimeisen vuoden aikana suosioon ovat nousee ilmakaariteltat, jotka pystytetään teräs-, alumiini- ja lasikuituputkien sijasta ilmalla täytetyillä kaarilla. Jostain samantyyppistä tulee varmasti jatkossakin. Aina joku keksii jotain uutta, fiksua ja yllättävääkin, Konttinen nauraa.

Vaikka lomat on jo pidetty ja arki jatkuu niin toimistoissa, verstaissa kuin etätöissä kotonakin, niin vapaa-aika.comissa vauhtia riittää syksylläkin.  –Nyt kannattaa mennä selaamaan vapaa-aika.comista, mitä Hulvattomilta syysmarkkinoiltamme löytyy. Tuotteita tuntuvilla alennuksilla on tarjolla paljon, Ahti Konttinen sanoo.

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa