MATKAILUAJONEUVOJEN SUOSIO PYSYY HAASTEISTA HUOLIMATTA

Helsinki Caravan kauppaa hyvää vauhtia matkailuajoneuvoja polttoaineiden hintojen noususta ja tehtaiden toimitusvaikeuksista huolimatta. Välttämättä kun ei tarvitse ajaa Lofooteille saakka, vaan liikkumisen vapaudesta voi nauttia lähempänäkin.

Helsinki Caravan Oy :n juuret juontavat aina vuoteen 1976 saakka. Pääkaupunkiseudun johtava matkailuajoneuvojen erikoisliike on 46 vuoden aikana nähnyt monet taantumat ja nousut.
–Volyymin vaihtelu kuuluu yleensäkin bisnekseen, mutta erityisen tunnusomaista se on tälle alalle. Vuosi 2021 oli huippuvuosi. Rekisteröintitilastojen mukaan tämän vuoden ensimmäisen kuukauden aikana matkailuautojen myynti on pudonnut 47 % viime vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Matkailuvaunujenkin myynnin pudotus on ollut 26 %. Helsinki Caravanilla pudotus ei ole noin suurta, mutta toki liikevaihto putoaa meilläkin parin vuoden takaiselle tasolle. Maailma ei ole yhtämittaista kasvua. Ala seuraa voimakkaasti suhdanteita, mutta mitään syytä paniikkiin ei ainakaan meillä ole, sanoo Helsinki Caravanin toimitusjohtaja Atso Muuronen.

Muurosen mukaan matkailuajoneuvojen kysyntä ja kiinnostus alaa kohtaan on edelleen hyvällä tasolla.
– Karavaanimatkailun status on noussut merkittävästi, sosiaalisen median myötä mielikuvat ovat rakentuneet positiiviseen suuntaan. Yksipuoliset mielikuvat karavaanareista juomassa kaljaa leirintäalueilla ja tukkimassa muuta liikennettä juhannuksena ovat menneestä maailmasta. Matkailuajoneuvoja hankitaan nyt harrastuksia varten ja trendikkäitä life style -kuvia sekä videoita postaillaan Instagramiin ja You Tubeen, Muuronen tietää.

Ekologista matkantekoa

Koronan aikana karavaanimatkailijat löysivät kotimaan mahdollisuudet. Lähimatkailusta tuli kuitenkin pysyvä trendi.
–Nyt kun polttoaineiden hinnat nousevat, liikkuminen on vain ehkä vähän harkitumpaa. Jos lähdet ajamaan Etelä-Suomesta Pohjois-Norjaan, matkamittariin tulee aina se 3500 kilometriä. Mutta kun sen sijaan ajat Baltiaan, kilometrit jäävät siitä vain kolmasosaan. Ja se tietysti näkyy myös polttoainelaskussa.

Ammattitaitoinen huolto- ja korjaamotoiminta on osa Helsinki Caravanin kokonaispalvelua. Osaava huolto takaa vaunusi tai autosi turvallisuuden, toimintavarmuuden ja vaihtoarvon säilymisen.

Muuronen korostaa myös ajoneuvomatkailun ekologisia ulottuvuuksia.
–Esimerkiksi lentämiseen tai laivaristeilyihin verrattuna ajoneuvomatkailu on ympäristöä säästävä tapa nauttia liikkumisen vapaudesta.

Helsinki Caravanissa taloudellinen epävarmuus ja tehtaiden toimitusvaikeudet näkyvät myös käytettyjen matkailuautojen ja matkailuvaunujen kysynnän vilkastumisena sekä kaikkein kalliimman hintaluokan vaunujen kysynnän hidastumisena.

Palvelut monipuolistuvat

Ajoneuvomatkailun tätä päivää on erityisesti liikkumisen vapaus: enää yöpyminen ei automaattisesti oli sidottu leirintäalueisiin. Paitsi, että ajoneuvo voidaan pysäköidä käytännössä mihin tahansa metsätien laitaan tai puron varteen, täyden palvelun leirintäalueiden rinnalle on tullut myös lyhytaikaiseen pysähdykseen tarkoitettuja rajatumpien palvelujen matkaparkkeja.

Matkaparkkien palvelut ovat myös leirintäalueiden tarjontaa vaatimattomammat. Matkaparkit voivat olla maksuttomia, mutta yleensä niillä peritään pieni yöpymismaksu. Joskus maksu otetaan vain sähkön käytöstä, jos sähköä on tarjolla. Myös mahdollisesti tarjolla olevista palveluista voidaan periä maksu. Valtaosalla paikoista on vesisäiliöiden täyttömahdollisuus ja jätevesien tyhjennyspaikat.
Matkaparkit eivät kuitenkaan kilpaile leirintäalueiden kanssa, sillä ne soveltuvat vain lyhytaikaiseen, korkeintaan parin vuorokauden pysähdykseen.

Hyvä matkaparkkien verkosto lisää mahdollisuuksia matkailuauton ja matkailuvaunun ympärivuotiseen käyttöön.

Moni on keksinyt myös matkailuajoneuvojen mahdollisuudet etätyössä. Siksi niitä myös varustellaan aina vain täydemmin: etätyötä tekevän autosta tai vaunusta löytyy yhä useammin aurinkopaneelit ja verkkovirran mahdollistavat invertterit.
–Kun jokaisesta pistokkeesta tulee verkkovirtaa, voi ajoneuvon pysäköidä melkeinpä mihin tahansa, missä siitä ei ole häiriötä muille. Yksi pariskunta ajoi toukokuussa meren rannalle Latviaan tehdäkseen sieltä käsin etätöitä.

Helsinki Caravan Oy

Perustettu vuonna 1976
Pääkaupunkiseudun johtava matkailuajoneuvojen erikoisliike.
Suomen suurimpia vaihtovaunuliikkeitä, myy vuosittain yli 200 käytettyä matkailuajoneuvoa
Vuoden 2021 liikevaihto 11,4 miljoonaa euroa
Huolto- ja korjaamotoiminnot tärkeä osa kokonaispalvelua
Toimii Vantaan Mestarintiellä
Työllistää kokopäiväisesti 9 henkeä

 

Teksti Timo Kiiski
Kuvat Mika Salomaa

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *